nedjelja, 24. ožujka 2013.

Jedan zdravstveni post

Fun fact of the day: Nema ničeg boljeg od onog osjećaja kada friško otuširani, mirisni ko proljetna livada i čiste (još uvijek mokre) kose dobijete zadatak da psu 'napravite' večeru, što uključuje čišćenje ostataka kuhane kokoši od kostiju. Vrlo elegantna radnja nakon koje vam dođe da se otuširate opet.

Music theme of the day: 






Već sam u prvom postu napomenula da neće svaki put biti riječ o kozmetici kod mene. A ovo želim istrest iz sebe. Ne zamjerite :)

Danas bih se voljela pozabaviti onim čime gnjavim valjda svaku osobu koju upoznam ili koju nisam vidjela dulje od 3 godine (ove koje sam vidjela barem jednom u zadnje 3 godine sam već ugnjavila s tim). Osobito sam naporna po tom pitanju ako osoba kojoj to govorim još uvijek nema dijete/djecu. Pa, kako gnjavim svoje prijatelje i poznanike, tako mogu i vas.
Radi se, naime, o jednom zdravstvenom problemu koji je poprilično čest, no o njemu se nedovoljno priča i čini mi se da mnogi niti ne znaju da ga imaju (30% živorođenčadi se rodi s tim (zvuči malo, ali bome nije)..i mnogima ne prođe samo od sebe <= na ovo ću se vratiti kasnije).

Službeni naziv ovog poremećaja (ili mane) je ASD - Atrijski Septalni Defekt (iliti, po 'naški', šum na srcu - 'šum' se čuje kada se sluša srce; tako se najlakše i otkrije problem). Šum na srcu, koliko su meni objasnili, nastane već pri razvoju ploda (ili djeteta, ako ste svećenik ili pripadnik 'inicijative' I ja sam bio embrij, no u to ne ulazim). Da bi objasnila kako do toga dođe, vjerojatno bi trebala biti kardiolog ili, u najmanju ruku, student medicine, što nisam. Tako da ću, kao jedan afirmirani kulturolog, citirati WikipedijuSve dok je dijete u maternici, između dvije pretklijetke postoji ovalni otvor koji skreće krv iz desnog u lijevo srce. Na ovaj način se sprječava odlazak velike količine krvi u pluća koja se još nemaju funkciju. U fetalnom je razdoblju tlak u desnoj pretklijetki veći nego u lijevoj što pospješuje tok krvi kroz ovalni otvor. Pri porodu dijete napravi prvi udah, rašire se pluća, snizuje tlak u desnom srcu i zatvara ovalni otvor. U prosječno 70% osoba nakon rođenja se spajaju primarni i sekundarni septum te nastaje jedinstvena, cjelovita pregrada. Nepotpuno zatvaranje pregrade uzrokuje nastanak atrijskoga septalnog defekta (ASD).

Tehnički se ASD ne tretira kao nešto izrazito opasno ili neznamkako zabrinjavajuće (vjerojatno zato što mnogi, poput jedne moje prijateljice npr., žive s tim bez apsolutno ikakvih posljedica). Iako bi možda trebao (i na to ću se vratiti kasnije).


Razlog zašto ovo pišem je taj što sam i ja (sada već bila) jedna od tih 30% rođenih s tim i (opet bila) jedna od 10-20% odraslih s tim. E sad, da sam imala normalnu pedijatricu, nebi 21 godinu svog života provela u uvjerenju da se meni to zatvorilo i nebi pila vodku+red bull (nebi generelno pila alkohol..zato sam sad pametna pa ga ne pijem, ali i dalje pušim :/ ) i nebi se izlagala jakoj vrućini (Kina, dva puta, preko 45°C) i nebi nikada počela pušit i nebi se forsirala sa sportovima koji zahtijevaju jako puno skakanja, kretanja, znojenja itd i nebi NIKADA počela piti kontracepcijske pilule. A sve to jesam. Sve. Većinu toga navedenog istovremeno. Zato sada iza sebe imam hrpu popijenih Aspirina, dvije operacije srca i moždani udar 11 dana nakon 21. rođendana. A zašto? Zato što se moje 3 rupice nisu prirodno zatvorile i zato što je, ponavljam, moja ne-tako-draga pedijatrica previše ofrlje slušala moje srce kada sam bila mala.

Ja sam se na svu sreću izvukla. A neki nisu (sjećate se cura koje su umrle jer su pile Yasmin? Nije u Yasminu bio problem nego u njihovim srcima/krvožilnim sustavima i glupim ginekolozima koji ih nisu poslali na detaljne preglede prije nego su im pripisali te tablete).



Ne znam kakav će odjek ovaj post imat (vjerojatno nikakav..i ne zamjeram jer tko želi čitati o ovakvim stvarima na beauty blogu), no jednostavno sam morala ovo napisati da ja budem mirna jer sam upozorila ljude.


Tako da..kada budete imale bebače (<3), i ako se ti bebači rode s ASD-om, vodite te iste bebače na ultrazvuke bez obzira što vam pedijatri rekli. Better safe than sorry. I vodite ih sve dok se ne rupe ne zatvore. A ako se ne zatvore (obično se to dogodi do neke 4-5 godine života), znati ćete što vaše dijete ima i moći ćete se postaviti kako treba tokom njegovog/njenog života.


Hvala na čitanju. :)



Veliki pozdrav šalju vam Morana i Fredi :*




8 komentari:

eyedetoxx kaže...

Draga, hvala ti na ovom postu. Zaista nisam pojma imala. I žao mi je što sam sve pročitala i koje si probleme i muke imala. Baš me to jako potreslo.
Nadam se da će mnogi pročitati kako bi znali ono što mi nismo :-(

Mel kaže...

Ajme! :( Baš me rastužio ovaj post!
Žao mi je što imaš takve probleme i što te sve to zadesilo, no nadam se da nećeš imati više komplikacija zbog tog zdravstvenog problema!
Iako je bjuti blog, slobodno s nama podijeli frustracije, strahove ili bilo kakva znanja o ovakvim temama :)
:*

Killer Queen kaže...

:) Hvala vam na lijepim riječima i na brizi. Ja sam se izvukla u potpunosti. Jedino što me podsjeća na cijelu stvar je ožiljak na prsima. Fizički, nikakvih drugih posljedica nema :) Moje srce je sada zdravo srce 24godišnjakinje. O psihičkim posljedicama bi se dalo raspravljat, al o tome nekom drugom prilikom (mislim da ću pisat i o tome jednom) :)
Eto, i ako ste samo vas dvije saznale nešto više, meni to puno znači jer sam time možda nekome dugoročno pomogla :)

hvala vam :*

Anonimno kaže...

Svaka čast na napisanom ;) liječnik sam i slažem se sa svim navedenim. Nadam se da si sada dobro, te da ovakvih propusta neće više biti.

Killer Queen kaže...

Hvala :) Dobro sam. Kao da nikada ništa nije bilo. :)

rainbow flower kaže...

uf,baš mi je žao! stvarno me plaši neznanje i nestručnost nekih ljudi u čije se ruke prepuštamo :/

Killer Queen kaže...

nakon ovog što sam prošla, i mene plaši.
al zato treba biti što je više moguće informiran i ne se oslanjat samo na doktore. iako i tu ima izvrsnih i izrazito stručnih ljudi, ali u svakom kukuruzu ima kukolja i ako te takav 'liječnik' zapadne, moš se slikat. -.-

Romana kaže...

Krenula sam čitati tvoj blog u potrazi za nekim recenzijama i vidjeh ovo :/ Nadam se da ti je život danas nakon tog iskustva ipak u mjeri ljepši i bezbrižniji jer zapravo ni sami nismo svjesni koliko je taj život krhak dok ne dođe do ovakvih ozbiljnih situacija. I nadam se da ćeš nastaviti pisati blog :)

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.